Nederwetten in het kort

Nederwetten is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Nederwetten is een kerkdorp van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, aan de rechteroever van de Dommel. Met bijna 800 inwoners is Nederwetten de kleinste van de drie kernen van de gemeente.
Nederwetten ligt in het vruchtbare dal van de Dommel te midden van akkers, weiden en populierenbossen.
De naam Nederwetten bevat het woord ‘wetten’ dat ‘vochtig’ of ‘nat’ betekent.

Geschiedenis

Het dorp Nederwetten ontstond in de twaalfde eeuw ten zuiden van de priorij Hooidonk en is hiermee het jongste dorp van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

De rechten over de kerk van Nederwetten kwamen toe aan de priorij. De kerk aan de Dommel werd in 1898 afgebroken. De toren is tot op heden blijven staan.
Van 1558 tot 1810 was Nederwetten een zelfstandige heerlijkheid en schepenbank, daana maakte het tot 1821 deel uit van de gemeente Nederwetten en Eckart. Sindsdien behoort de plaats tot de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Bezienswaardigheden

  • Hooidonkse watermolen, gelegen op de plaats waar de Hooidonkse Beek in de Dommel uitmondt. De molen is waarschijnlijk gesticht in het midden van de negende eeuw. Ze is verwoest door brand in 1564 en daarna weer opgebouwd. Het is een onderslagmolen die bestaat uit twee houten gebouwen welke deels over de Dommel zijn aangebracht en waartussen zich twee waterraderen bevinden. Ze werd gebruikt als koren-, olie- en houtzaagmolen. Gerestaureerd in 1983.
    Oude Toren. Dit is de toren van de afgebroken parochiekerk van Nederwetten welke nu aan de Dommel buiten het centrum van het dorp is gelegen.
  • Neogotische Sint Lambertuskerk uit 1895 van E. Corbey met Heilig Hartbeeld uit 1930.
  • Heilig Kruispark uit 1953 ter nagedachtenis van het ‘mirakel van Hooidonk’. Er is een kruisweg van Piet Schoenmakers.
  • Langgevelboerderijen, vooral aan de Soeterbeekseweg.
  • Van de Priorij van Hooidonk rest nog slechts een keldergewelf op particulier terrein.
  • Voormalige Dorpsschool aan de Zandstraat, een fraai gebouw uit 1871.

Natuur en Landschap

Het Brabants Landschap bezit in de omgeving van Nederwetten weilanden en bossen, waaronder het Nuenens Broek, Breugelsche Beemden en Ruweeuwsels met een interessante flora en fauna.
Het landgoed Heerendonk valt onder de natuurschoonwet. Het is een broekbos waarin onder andere nog Eenbes voorkomt.

Informatieboekje

In 2012 is een informatieboekje over Nederwetten verschenen. Hierin staat van alles en nog wat over wat er in Nederwetten te doen is. Veel van deze informatie is nog actueel. Maar niet alles. Voor actuele informatie zie elders op deze webstie of op de website van de betreffende vereniging/instantie/activiteit.